Vaccineer tegen Myxomatose
Myxomatose bij konijnen wordt veroorzaakt door een leporipoxvirus. Geïnfecteerde konijnen brengen dit virus over op andere konijnen. Ook vervuild voer en insecten (muggen, vlooien) kunnen het overdragen. De ziekte komt vooral voor vanaf het voor- tot het najaar. Symptomen van myxomatose zijn zwelling in het hoofdgebied, moeite met slikken en ademen. Je kunt je konijn laten vaccineren tegen de ziekte. Dit moet in de lente – vanaf de vierde levensweek – gebeuren. Voor de basisbescherming worden konijnen vier weken na de eerste vaccinatie opnieuw gevaccineerd. Daarna is vaccinatie elke zes maanden nodig. Ook kun je kiezen voor een vaccin dat een jaar lang bescherming biedt.
Bescherm je konijn tegen madenziekte (Myiasis)
Wat is Myiasis (madenziekte)?
Myiasis (ook madenziekte genoemd) wordt veroorzaakt door de blauwgroene bromvlieg (Lucilia sericata) die eitjes legt in aangekoekte uitwerpselen, wondjes of vies ruikende vacht. De maden die uit deze eitjes komen eten zich door de huid naar binnen, wat flinke schade veroorzaakt aan het weefsel. Als gevolg hiervan ontstaan er infecties en vaak ook een bloedvergiftiging. Bij een besmetting kan een konijn binnen 24 uur overlijden.
Wat is de oorzaak?
Het ontstaan van Myiasis bij het konijn heeft vaak te maken met darmgezondheid, voeding en hygiëne. Wondjes of dunne ontlasting (die blijft plakken aan het achterwerk) zijn ideaal om eitjes op te leggen voor de blauwgroene bromvlieg.
Hoe voorkom je Myiasis (madenziekte) bij jouw konijn?
In de periode dat vliegen actief zijn lopen konijnen risico op Myiasis. Dit zijn de warmere periodes, over het algemeen is dit van april t/m november. In de wintermaanden zijn ze veel minder aanwezig. Zelf kun je verschillende voorzorgsmaatregelen treffen om madenziekte bij je konijn te voorkomen.
Konijnen kun je het beste preventief behandelen met Anti-Myiasis spray . Deze spray doodt de eitjes en maden van de vlieg. Anti-Myiasis werkt 4 weken; tijdens de periode dat de bromvlieg actief is, afhankelijk van de weersomstandigheden meestal van april t/m november, herhaal je de behandeling maandelijks.
Gebitsverzorging nodig bij je konijn of knaagdier
Gebitsproblemen komen vaak voor bij konijnen en knaagdieren. Tanden of kiezen kunnen te ver zijn doorgegroeid of staan scheef. Ze krijgen scherpe punten aan de tanden die de mond binnenin verwonden. Knagers weigeren dan vaak voedsel. Juiste voeding als veel vers, rauw en vezelrijk voer en regelmatige gebitsverzorging kan problemen voorkomen. Daarnaast kun je een knaagsteen in de kooi van je konijn of knaagdier leggen.
We adviseren je er graag over in onze winkel!
Symptomen van gebitsproblemen:
Nagelverzorging
Ook nagels van knaagdieren en konijnen groeien. Deze slijten vanzelf als je knager zijn nagels kan slijten door over een ruwe ondergrond te lopen. Maar vaak is er deze mogelijkheid niet. Nagelverzorging hoort dan ook een vast onderdeel van zijn verzorging te zijn.We adviseren je de nagels van je knaagdier regelmatig te controleren: zijn ze niet te lang, zijn er wondjes? Zijn nagels te lang, knip ze dan. Vind je het niet fijn om dit zelf te doen? Maak dan een afspraak dan helpen we graag verder.
Hier vind je alles voor je huisdier.