Nieuwsberichten van Dierenwinkel Fem & Dier


Terug naar overzicht

16-05-2022

BESCHERM JE KONIJN TEGEN MADENZIEKTE! (MYIASIS)

Wat is Myiasis (madenziekte)?
Myiasis (ook madenziekte genoemd) wordt veroorzaakt door de blauwgroene bromvlieg (Lucilia sericata) die eitjes legt in aangekoekte uitwerpselen, wondjes of vies ruikende vacht. De maden die uit deze eitjes komen eten zich door de huid naar binnen, wat flinke schade veroorzaakt aan het weefsel. Als gevolg hiervan ontstaan er infecties en vaak ook een bloedvergiftiging. Bij een besmetting kan een konijn binnen 24 uur overlijden.
Wat is de oorzaak?
Het ontstaan van Myiasis bij het konijn heeft vaak te maken met darmgezondheid, voeding en hygiëne. Wondjes of dunne ontlasting (die blijft plakken aan het achterwerk) zijn ideaal om eitjes op te leggen voor de blauwgroene bromvlieg.

Plakpoep kan ontstaan door diarree maar ook door verkeerde voeding. Een konijn heeft 2 soorten keutels: de gewone keutel en de nachtkeutel (blindedarmkeutel). Deze nachtkeutel is zacht en het konijn dient deze op te eten om voldoende vitaminen binnen te krijgen. Indien een konijn teveel voeding krijgt, zal hij deze nachtkeutels niet eten en kunnen deze gaan plakken. Bij overgewicht kan het dier gewoonweg niet meer bij deze keutels.

Let op met het geven van vers voer zoals groente, fruit of niet gedroogd gras. Wanneer het konijn teveel voeding krijgt met een hoog vochtgehalte kan er diarree ontstaan, wat het risico op Myiasis verhoogt. Vochtige voedingsresten zijn bovendien gevoelig voor bederf en dat trekt vliegen aan. Zorg daarom voor een schoon en droog konijnenverblijf, waar voedingsresten, keutels en urine regelmatig verwijderd worden, om de kans op Myiasis bij het konijn zo klein mogelijk te houden.

Hoe kun je Myiasis bij het konijn herkennen?
In de beginfase is madenziekte niet goed zichtbaar. De eitjes zijn klein en maden bevinden zich in de huid of onder de vacht. Symptomen die kunnen optreden:
• Een vies achterwerk, aangekoekte ontlasting, natte vacht rond de anus.
• Er hangt een vieze stank rond het konijn
• Het dier is futloos, zit veel stil
• Het konijn eet en drinkt niet of nauwelijks
• Maden zichtbaar rond de anus of waar wondjes/aangekoekte uitwerpselen zitten
• Er zitten veel vliegen in het verblijf

Hoe voorkom je Myiasis (madenziekte) bij jouw konijn?
In de periode dat vliegen actief zijn lopen konijnen risico op Myiasis. Dit zijn de warmere periodes, over het algemeen is dit van april t/m november. In de wintermaanden zijn ze veel minder aanwezig. Zelf kun je verschillende voorzorgsmaatregelen treffen om madenziekte bij je konijn te voorkomen.

Konijnen kun je het beste preventief behandelen met Anti-Myiasis spray . Deze spray doodt de eitjes en maden van de vlieg. Anti-Myiasis werkt 4 weken; tijdens de periode dat de bromvlieg actief is, afhankelijk van de weersomstandigheden meestal van april t/m november, herhaal je de behandeling maandelijks.Terug naar overzichtE-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram