Nieuwsberichten van Dierenwinkel Fem & Dier


Terug naar overzicht

25-01-2022

GEBITSVERZORGING VAN DE KAT


Een goede verzorging van het gebit van je kat is erg belangrijk. Wist jij dat zoń driekwart van de katten ouder dan drie jaar last hebben van gebitsproblemen? DIt terwijl de meeste baasjes denken dat hun kat een gezond gebit heeft. Bij katten wordt het pas laat gezien dat de kat een gebitsprobleem heeft. Meestal eten katten ondanks de klachten gewoon door omdat dit hun eerste levensbehoefte is.

Veel gebitsproblemen bij een kat ontstaat door tandplak. Tandplak kan veranderen in tandsteen, wat vervolgens het tandvlees kan irriteren en doen ontsteken.

Symptomen van gebitsproblemen:

- stank uit de bek
- rode randjes rondom de tanden
- acuut niet meer willen eten ondanks honger
- bruine aanslag op de tanden
- moeilijker eten of liever zacht voer eten zoals natvoer.

Andere signalen zijn:
- opeens uithalen als je de kat aait
- grommen of blazen als je de kat wilt vasthouden of aanhaalt
zich terugtrekken
- onverdraagzaamheid naar andere dieren
- langs het bekje vegen met de poot na het eten
- kwijlen
- zeuren om eten en na een paar happen stoppen met eten
- kieskeurig worden met het eten van brokjes.

Wat kan jezelf doen?

Controleer het gebit van je kat regelmatig. Als je pas begint met in de bek kijken als je kat gebitsproblemen heeft, is de link tussen bek inspecteren = pijn al snel gelegd. Dat willen we natuurlijk niet. Het is daarom heel belangrijk je kat al vanaf het begin te leren dat in zijn bek kijken de normaalste zaak van de wereld is. Smeer een beetje pasta (prins play & care of gimcat pasta) op je vinger en laat je kat het ervan af likken. Tegelijkertijd kun je voorzichtig met je vinger over de lippen en het gebit gaan; zo maak je rustig een inspectie van het gebit.

Nadat je kat gewend is dat je regelmatig zijn gebit inspecteert, kun je een stap verder gaan. smeer een beetje pasta op een tandenborstel om het poetsen aan te leren. Gaat dit goed gebruik dan i.p.v. pasta een tandpasta speciaal voor dieren!

Lukt het echt niet om de tanden te poetsen dan zijn er nog sprays of mondwater waarbij je niet hoeft te poetsen. Deze producten bevatten enzymen de tandplak afbreken en ingrediënten die calcium binden waardoor de vorming van tandsteen tegen wordt gegaan.

Er zijn ook brokjes, zoals Prins Vitalcare Indoor zo zijn ontworpen dat de kat meer moet kauwen, wat bijdraagt aan een gezond gebit? En dat Prins Vitalcare Maxi speciaal zijn aangepast op het kauwgedrag van grote katten en ook op te pakken zijn voor katten met een kortere neus?

Soms missen oudere katten tanden of kiezen waardoor ze slechter gaan eten. Je kunt de brokjes dan weken in lauw water zodat ze wat zachter worden.

Heb je het vermoeden dat je kat een gebitsprobleem heeft? Breng dan altijd een bezoek aan de dierenarts. Zo kan de dierenarts bijvoorbeeld tandsteen verwijderen, dit gebeurt altijd als het dier onder narcose is.

~ FemkeTerug naar overzichtE-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram