Nieuwsberichten van Dierenwinkel Fem & Dier


Terug naar overzicht

23-11-2021

IS JOUW HUISDIER BANG VOOR ONWEER OF VUURWERK?

Is jouw huisdier bang voor harde knallen zoals onweer of vuurwerk?

Het einde van het jaar nadert, sinterklaas, kerstdagen en oud & nieuwjaar. Een hele gezellige tijd van het jaar maar dat geldt niet voor iedereen. Zo zijn vele huisdieren bang voor vuurwerk. Hoe kunnen we een bang huisdier helpen om op z’n relaxte manier deze tijd door te maken?

Wat kun je zelf allemaal doen om je huisdier te helpen tegen de harde knallen.
Ten eerste, heeft je huisdier nog geen ervaring met harde knallen dan kan je met deze tips je huisdier laten wennen aan het geluid.
Geef je huisdier iets te eten wat hij erg lekker vind en maak zelf harde geluiden d.m.v een deur kastje dicht te slaan. Bouw dit wel langzaam op.
Speel met je huisdier tijdens het opbouwen van deze harde geluiden of tijdens onweer.
Ook tijdens een wandeling kan je de hond afleiden met een beloningssnack. Maakt het een positieve belevenis! Zorg ervoor dat je hond altijd aangelijnd is! Je weet nooit hoe de hond erop kan reageren. Je kan tijdens oud & nieuw wandelen in gebieden waar ze minder vuurwerk afsteken.

Is je huisdier wel bang voor onweer of vuurwerk?
Een angstig dier zal altijd gaan vluchten of vechten. Een dier dat bang is, zal zelf een plek in huis zoeken waar het zich veilig voelt. Het is moeilijk om te vechten tegen harde knallen hier zie je dat bijvoorbeeld honden gaan blaffen. Laat je hond of kat zelf beslissen waar dit zal zijn. Eenmaal een plek gevonden te hebben kan je deze ruimte geluidsdicht maken d.m.v rolluiken en/of ramen dicht. Doe ook de gordijnen dicht zodat het dier de lichtflitsen niet kan zien en laat de lamp aan. Om het geluid minder te laten lijken kan je de radio aanzetten. Laat altijd een deur openstaan en sluit dus het dier niet op. Een dier dat niet kan vluchten zal zich nog angstiger gaan voelen.
Dus:
Het dier zelf een plek laten vinden in huis
Ruimte geluidsdicht maken, d.m.v ramen/rolluiken
Zorg voor minder lichtflitsen, d.m.v gordijnen dicht en lamp aan
Zet de radio aan om de knallen minder te laten lijken
Sluit je dier niet op (vluchtgedrag)

Zijn er producten om je huisdier “rustige” te krijgen?
Ja, deze zijn er op basis van natuurlijke extracten zoals valeriaan, lavendel, melisse, rozemarijn, lindebloesem en hopbloesem. Deze extracten kalmeren je huisdieren.
Deze zijn te verkrijgen in een verdamper, band, spot-on, tabletten.
Maar zijn er producten op basis van feromonen. Wat zijn dat feromonen? Dat zijn chemische verbinden die door het lichaam zelf worden gemaakt. Het geeft een geruststellende reactie door. Zo heeft elk diersoort zijn eigen feromoon.
Deze zijn te verkrijgen in een verdamper, band, spot-on en een spray.
Verdamper: geschikt voor bange huisdieren in huis. De spot-on, tablet, band,spray is handig tijdens een reis of wandeling.
Deze producten zijn verkrijgbaar voor honden, katten en konijnen. Ons advies is om hier ruim van te voren mee te beginnen bijvoorbeeld een maand van te voren.

JE HUISDIEREN WORDT VAN BEIDE NIET SLAPERIG!

Is je huisdier nog steeds extreem bang? Overweeg dan om contact op te nemen met een gedragsdeskundige.

~Femke~Terug naar overzichtE-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram