Kennis en "eerlijk" advies!

Hier vind je alles voor je huisdier.


Verzorging bij konijnen en knaagdieren


Naast goed voer heeft je konijn of knaagdier hebben ze ook verzorging nodig. Denk aan zijn huid en vacht, gebit, ogen en oren. Ook regelmatig ontwormen hoort hierbij. 

Vaccineer tegen Myxomatose

Myxomatose bij konijnen wordt veroorzaakt door een leporipoxvirus. Geïnfecteerde konijnen brengen dit virus over op andere konijnen. Ook vervuild voer en insecten (muggen, vlooien) kunnen het overdragen. De ziekte komt vooral voor vanaf het voor- tot het najaar. Symptomen van myxomatose zijn zwelling in het hoofdgebied, moeite met slikken en ademen. Je kunt je konijn laten vaccineren tegen de ziekte. Dit moet in de lente – vanaf de vierde levensweek – gebeuren. Voor de basisbescherming worden konijnen vier weken na de eerste vaccinatie opnieuw gevaccineerd. Daarna is vaccinatie elke zes maanden nodig. Ook kun je kiezen voor een vaccin dat een jaar lang bescherming biedt.


Gebitsverzorging nodig bij je konijn of knaagdier

Gebitsproblemen komen vaak voor bij konijnen en knaagdieren. Tanden of kiezen kunnen te ver zijn doorgegroeid of staan scheef. Ze krijgen scherpe punten aan de tanden die de mond binnenin verwonden. Knagers weigeren dan vaak voedsel. Juiste voeding als veel vers, rauw en vezelrijk voer en regelmatige gebitsverzorging kan problemen voorkomen. Daarnaast kun je een knaagsteen in de kooi van je konijn of knaagdier leggen.

We adviseren je er graag over in onze winkel!

 Symptomen van gebitsproblemen:

  • Je knager weigert voedsel.
  • Je konijn of knaagdier wil zacht voedsel.
  • Je ziet dat je knager ongemak of pijn heeft.
  • Er is veel speeksel tijdens het eten.
  • Je konijn of knaagdier eet langzaam.
  • Je konijn of knaagdier wordt mager.
  • Hij heeft bloedende ogen.


Nagelverzorging

Ook nagels van knaagdieren en konijnen groeien. Deze slijten vanzelf als je knager zijn nagels kan slijten door over een ruwe ondergrond te lopen. Maar vaak is er deze mogelijkheid niet. Nagelverzorging hoort dan ook een vast onderdeel van zijn verzorging te zijn.We adviseren je de nagels van je knaagdier regelmatig te controleren: zijn ze niet te lang, zijn er wondjes? Zijn nagels te lang, knip ze dan. Vind je het niet fijn om dit zelf te doen? Maak dan een afspraak dan helpen we graag verder.

Kennis en "eerlijk" advies!

 Hier vind je alles voor je huisdier.


E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram